Pickuper - Köp online eller i butik hos Hembioconsult.se
  • SNABBA LEVERANSER
  • FRI FRAKT ÖVER 500kr
  • SÄKRA BETALNINGAR
Priser inkl. moms
Pris
375 kr99.900 kr
Sortera efter
Produktnamn˄˅
Pris˄˅

Pickuper till skivspelare

MM-pickuper, även kända som Moving Magnet-pickuper, är en typ av fonopickuper som används för att avläsa ljud från vinylskivor. De är en av de vanligaste pickupteknologierna som används i skivspelare idag.

En MM-pickup använder en magnet som är monterad på en rörlig arm som följer spåret på vinylskivan. När nålen i pickuppen passerar över skivans spår genereras en liten elektrisk spänning som är proportionell mot de variationer i spåret som representerar ljudet. Denna spänning omvandlas sedan till ett ljudsignal och förstärks för att driva högtalare eller anslutas till en ljudinspelningsenhet.

Fördelarna med MM-pickuper inkluderar deras relativt enkla design, vilket gör dem mer kostnadseffektiva att tillverka jämfört med andra pickupteknologier. De har också en hög utgångsnivå, vilket innebär att de inte kräver så mycket förstärkning för att producera en användbar ljudsignal. MM-pickuper är också kända för att vara förlåtande när det gäller matchning med olika förstärkare och phono-steg.

MC-pickuper, även kända som Moving Coil-pickuper, är en annan typ av fonopickuper som används för att avläsa ljud från vinylskivor. Till skillnad från MM-pickuper har MC-pickuper en rörlig spole istället för en magnet.

En MC-pickup använder en spole som är monterad på en rörlig arm för att följa spåret på vinylskivan. När nålen passerar över spåret genereras en liten elektrisk spänning i spolen. Denna spänning är proportionell mot variationerna i spåret som representerar ljudet.

MI (Moving Iron): Dessa nålar har en rörlig järnplatta som omvandlar rörelsen av nålen till ett elektriskt ljudsignal.


Fördelarna med MC-pickuper inkluderar deras höga utgångsimpedans och låga utgångsnivå. Detta innebär att de kräver en förstärkare med specifik MC-ingång eller ett separat phono-steg med MC-ingång för att förstärka den svaga signalen till linjenivå. MC-pickuper är känt för sin detaljrikedom, dynamik och precision i ljudåtergivningen. De kan ofta ge en mer nyanserad och exakt ljudbild jämfört med MM-pickuper.

Det finns olika typer av nålar tillgängliga för olika pickuper och användningsändamål. Här är några vanliga typer:
Sfärisk nål: Detta är den mest grundläggande typen av nål och har en rund spets. Sfäriska nålar är vanligtvis mer förlåtande mot skivor med mindre skick och kan fungera bra för att spela vanliga vinylskivor.
Elliptisk nål: Denna typ av nål har en elliptisk slipning och ger vanligtvis bättre detaljåtergivning och spårprecision än sfäriska nålar. Elliptiska nålar kan ge en förbättrad ljudupplevelse och används ofta för att spela högkvalitativa inspelningar.
Shibata eller Mikroline nål: Dessa är mer avancerade nålar med en speciell slipning som möjliggör ännu mer exakt avläsning av skivspåren. De kan ge ännu bättre detaljer, klarhet och dynamik i ljudåtergivningen. Shibata- och Mikroline-nålar används ofta för audiofila ändamål och för att spela högupplösta inspelningar.

Du kan självklart köpa online och vi är en Certifierad E-handel sedan många år tillbaka.
Vi erbjuder fri frakt och säker betalning via Klarna bank.