AVID HiFi

AVID grundades 1995 av Conrad Mas och företaget är baserat i Alconbury, Cambridgeschire GB.  Conrads intresse för ljud började många år tidigare då han experimenterade för att förbättra återgivningen från sin egen skivspelare, som han inte var fullt nöjd med. Vi kommer ihåg att det faktiskt var på samma sätt som Linn startades…

Avid har hela tiden försökt förfina sina skivspelare. De utvecklar sitt sortiment från toppmodellen Acutus, en modell där man säger att man inte gjort några kompromisser överhuvudtaget. Hos Avid tillverkar man dessutom alla sina skivspelarkomponenter själva. Varje komponent måste passera stränga kontroller innan de monteras och testas. Tillverkningstoleransen är så hård att alla delar är utbytbara med andra enheter, till skillnad från många andra företag som måste matcha delarna.

I Conrad Mas designfilosofi handlar det om att lösa det man menar är ett av de största problemen med vinylåtergivning, det att vibrationernar gärna går tillbaka genom pickup och tonarm. Detta har Avid löst genom att leda vibrationerna genom lagret ner i fötterna. På så sätt säger man att man inte dödar dynamiken och musikaliteten, vilket man säger blir resultatet om man försöker dämpa bort vibrationerna med t.ex. akryltallrik, tyngd eller annat.